Lucrurile mari se fac din lucruri mici (1)

Cineva a spus cândva „Tot ce ți-ai dorit vreodată este dincolo de frică”.

De aceea, când un prieten a zis „Ce frumos ar fi să vedem un IAR 80 zburând”, m-am trezit spunând: „Fir-ar să fie, hai s-o facem! Oricum, toată viața am făcut lucruri pentru care nu eram pe deplin pregătit” …. și așa am ajuns aici ….

Ampenajul orizontal – primele piese avionabile

Am început să realizăm primele nervuri pentru demonstratorul ampenajului orizontal al avionului IAR 80R.
Piesele sunt identice cu cele originale şi respectă normele româneşti existente la data respectivă (anii ’40) folosite de fabrica IAR Braşov. Interesant este că aceste norme sunt folosite chiar şi în prezent pentru reparații la anumite avioane/planoare.

Nervura diagonală „desfășurată” – sheet metal
Stabilizator – Nervuri ALCLAD 2024-O / 2024-T3 / AL 1000

La testele de presare făcute în anii trecuți pentru nervura aripii N14, am observat că MDF-ul calapoadelor a suferit deformări în zona bordurii, după presări repetate. Așa că de data asta ne-am orientat către un material stratificat care s-a dovedit mult mai „cooperant” (și iată cum „cooperant” devine sinonim pentru „dur”).

Stabilizator – calapoade nervuri material stratificat și modelul 3D

Desfăşuratele nervurilor au fost realizate din ALCLAD 2024-O şi 2024-T3 de grosime 0.8mm pentru piesele finale. Pentru testele inițiale am folosit (ca și data trecută, din motive financiare) aluminiu seria 1000 – de bricolaj.

Prima concluzie (care s-a dovedit a fi şi cea mai importantă), este că piesele realizate din ALCLAD 2024-T3 s-au presat corect fără a apărea microfisuri și fără a prezenta un efect de springback deranjant.

Nervurile duble N0 au fost realizate cu gaura de uşurare încastrată în calapod, presarea realizându-se în două etape: întâi fără discurile de dural, și ulterior cu discuri executând o nouă presare pentru realizarea corectă a jog-urilor.

Nervuri N0 interior/exterior

Nervura diagonală, care este atipică, s-a realizat folosind flanşele în formă de disc „ataşate” la calapod – vezi figura de mai jos:

Nervura diagonală

Restul nervurilor se vor realiza similar, cu mențiunea că nervurile bord de atac vor fi prelucrate adițional pentru a respecta suprafața învelişului bordului de atac.

va urma … și mai mult progres …

2 Replies to “Lucrurile mari se fac din lucruri mici (1)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *