21. Mock-up digital IAR 80R realizat în 3DEXPERIENCE

Construirea unui mock-up, este o etapă esențială în cadrul unui proiect de avion.

Un mockup (mock-up) este un model realizat la scară sau 1:1 pentru avionul ce urmează a fi construit, fiind folosit ca demonstrator și pentru promovare, sau pentru evaluarea proiectului, fiind verificate dimensiunile și eventualele interferențe între componente.

O butadă celebră despre mockup-uri :

“You can fix it now on the drafting board with an eraser, or, you can fix it later on the construction site with a sledge hammer”

(“Poți să corectezi acum folosind o gumă de șters pe planșetă, sau poți să corectezi mai târziu în fabricație, cu un baros”.)

În mod tradițional, mockup-urile erau construite din lemn si placaj, pe baza desenelor inițiale, toate realizate pe planșetă, respectiv în 2D.

Mockup avion luptă (Kawasaki KI 88)

Ki-88-11

În mod cert si IAR 80 a fost proiectat  folosind un mockup de acest gen.

În prezent se folosește mockupul digital 3D.

Pentru IAR 80R, mockupul digital 3D, este soluția de proiectare optimă.

Proiectul său este realizat de echipa Skylegend și este constituit din modele 3D concepute in softuri diferite (SolidWorks, CATIA) pentru fiecare subansamblu, astfel încăt este necesară integrarea  componentelor avionului intr-un un mockup complet.

O soluție deosebită pentru un astfel de caz, când proietanții lucrează în softuri diferite și în plus sunt dipersați geografic, este platforma  3DEXPERIENCE, instalată în cloud pentru studenții Facultații de Aeronave, prin sponsorizare de la ALTEN Delivery Center Bucharest.

Ce este interesant la platforma 3DEx este faptul că se poate creea un mockup digital format din fișiere provenite din softuri CAD diferite,

Așa s-a realizat practic prima etapă:

-master geometria fuselajului IAR 80 a fost realizată in SolidWorks și importată direct in platformă, acum fiind folosită  de către grupa de studenți la crearea in CATIA 3DEx a diverselor subansamble și piese componente.

– pentru aceasta, a trebuit instalat si up-datat conectorul pentru SolidWorks, pentru un user al platformei cu acces la toate aceste softuri.

– utilizarea SolidWorks impreună cu platforma 3DEx este facilă si usor de observat în partea dreapta a ferestrei principale din SW.

– odată instalarea terminată si calculatorul restartat, se poate porni SolidWorks direct din interfața web a platformei, conexiunea fiind din acest moment asigurată, fișierele

SolidWorks fiind necesar a fi salvate intr-un folder creat in mod special de platforma la instalare.

-În ultimele imagini se pot observa uneltele caracteristice lucrului colaborativ, în platformă fiind posibilă o versionare la zi a tuturor elementelor unui proiect, atât pentru fișiere CAD cât si non CAD.

Toate aceste etape au fost posibile prin acordarea de licențe de către Dassault Systèmes  pentru softul SolidWorks membrilor echipei Slylegend și a licențelor CATIA 3DEXPERIENCE pentru studenții Facultații Aeronave.

Mulțumim,

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code