15. 3DEXPERIENCE -pregătirea pentru studenți a proiectului


Facultatea de Aeronave, pe ai cărui studenți dorim să-i implicăm activ în proiectul IAR-80R, pentru a vedea “pe viu” cum se dezvoltă un proiect de aviație, are acum la dispoziție platforma 3DEXPERIENCE, creație a firmei Dassault Systemes.

ALTEN Delivery Center București va asigura utilizarea platformei pe perioada practicii obligatorii de vară a studenților din anul 3 precum și a viitorilor studenți care vor să participe la CATIA Lab 3 și nu numai.

Platforma 3DEXPERIENCE a fost dezvoltată pe principiul “business framework”, un loc în care sunt adunate toate informațiile necesare derulării unui proiect modern, accesibil tuturor participanților la acesta. În interiorul platformei găsim toate brand-urile Dassault Systemes dezvoltate de-a lungul timpului, la care utilizatorii au acces conform rolului atribuit în cadrul ei. Industriile acoperite prin intermediul platformei sunt cele care se pot vedea în partea dreaptă a imaginii de mai jos, aplicațiile find împărțite în patru mari categorii, așa cum se poate observa în partea stângă a imaginii.

Brandurile Dassault Systemes au fost distribuite în cele patru cadrane ale așa-numitului “compass”, după cum se vede alăturat, ele putând fi accesate de către studenți conform rolului pe care îl vor primi pe o perioadă determinată în proiect.


Platforma are două interfețe, una care se deschide într-un browser web și este mai mult dedicată aplicațiilor de tip social-colaborativ și “information intelligence” (cadranele Nord și Est ale compasului) și o a doua interfață locală pentru aplicațiile de tip modelare 3D sau simulare (cadranele dedicate acestora sunt Vest și Sud, ele putând fi lansate și din interfața web).

Accesul la platformă se face securizat, fiecărui user atribuindu-se un rol (sau mai multe, după cum se vede în imaginea de mai jos), el accesând aplicațiile pe baza licențelor deținute.În următoarele imagini aveți câteva exemple cu modele ce urmează a fi modificate și aduse în stadiul final de către studenții de la Aeronave sub îndrumarea și verificarea membrilor asociației.

Pentru realizarea proiectului întregii structuri va fi necesară multă muncă, calcule și verificări iterative, funcție de cum se va dezvolta designul avionului.

Platforma nu exclude folosirea altor softuri de proiectare, dimpotrivă, ele pot fi integrate cu ajutorul conectoarelor și convertoarelor existente. Integrarea într-un digital mock-up, pe baza căruia se pot face diverse analize, se face ușor și rămâne a fi experimentată de către studenții din diverși ani, pe masură ce proiectul se dezvoltă.Platforma 3DEXPERIENCE permite un bun management al datelor (atât CAD cât și documente de mai multe tipuri), fiind un foarte bun instrument de management al proiectelor, cu posibilitatea de a distribui date colaboratorilor. Stabilirea de meeting-uri, de task-uri la nivel de user sau aflarea statusului unui proiect poate fi ușor evidențiată în cadrul platformei.

În cadrul platformei, managementul EBOM se face foarte ușor. Posibilitățile de filtrare a datelor oferind informații relevante asupra stadiului proiectului. Totodată se pot face și comparații între reviziile aceluiași proiect.

Mangementul cerințelor poate fi făcut deasemenea ușor în cadrul platformei. Datorită conceptului RFLP, accesul la datele necesare (reglementări, standarde, date CAD, documente, scheme, desene 2D, toate acestea putând avea diferite versiuni) poate fi făcut foarte ușor, totul existând într-o bază de date comună, accesibilă tuturor utilizatorilor.